buitenland

Obama wil nog meer gevangenen uit Guantanamo

Door ANP - 04 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Obama wil voor hij afscheid neemt nog gevangenen uit Guantanamo Bay overplaatsen naar andere gevangenissen of naar het land van herkomst. Dat zegt zijn woordvoerder. Obama rijdt daarmee zijn opvolger, Donald Trump, in de wielen.

De aanstaande Amerikaanse president wil juist per se niet dat er nog gevangenen vertrekken uit het detentiecentrum voor terreurverdachten. ,,Dit zijn extreem gevaarlijke mensen, die niet terug mogen keren naar het slagveld”, liet hij eerder via Twitter weten. Trump wil er Amerikanen die van terrorisme worden beschuldigd door militaire commissies laten berechten.

Amnesty International wil op 11 januari, de 15de verjaardag van Guantanamo, een demonstratie houden om Obama aan zijn belofte te herinneren om het kamp te sluiten. De mensenrechtenorganisatie dreigt Trump te dwarsbomen als hij inderdaad nieuwe gevangenen naar Guantanamo stuurt.

In Guantanamo zitten nog 59 mensen vast, van wie 23 niet langer als een gevaar worden beschouwd. Velen zitten al jaren zonder aanklacht in het kamp.