buitenland

Oekraïne klaagt Rusland bij ICJ aan

Door ANP - 17 januari 2017

KIEV (ANP) – Oekraïne heeft Rusland aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag. Het land moet zich volgens Kiev verantwoorden voor ,,terreur en discriminatie tijdens zijn illegale agressie tegen Oekraïne”, aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Oekraïne beschuldigt Rusland er al langer van dat het de pro-Russische rebellen steunt die in het oosten van het land vechten tegen het Oekraïense leger. Het land schendt internationale verdragen door wapens te leveren aan de separatisten. Verder zegt Kiev dat Rusland op de Krim, dat het in 2014 inlijfde, Oekraïeners en Krim-tataren discrimineert.

,,We hebben meer dan twee jaar geprobeerd met onderhandelen de tegenstrijdigheden te regelen, maar Rusland wil zijn schending van de mensenrechten niet staken”, aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin.

Zowel Oekraïne als Rusland heeft het hof overigens nog niet erkend.