buitenland

Onderzoek naar ‘Belgisch Antarctica’

Door ANP - 05 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – Mogendheden die zich over de Zuidpool ontfermen, gaan een onderzoek instellen naar wat België er allemaal uitspookt. De Belgische poolreiziger Alain Hubert zorgt er rond de Belgische Zuidpoolbasis Prinses Elisabeth voor zo veel ophef, dat de internationale gemeenschap onder leiding van Noorwegen een onderzoek instelt, meldden Belgische media donderdag.

De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs, heeft bevestigd dat de landen die het internationale verdrag hebben getekend dat Antarctica beschermt (ATCM) ,, al lange tijd erg ongerust zijn over de Belgische activiteiten op de Zuidpool”. Ze zei ook dat er dit jaar door het geruzie tussen Brussel en Hubert voor het eerst sinds lang geen wetenschappelijke missie naar de Zuidpool gaat.

Hubert, die op de basis zou wonen, zou er toeristische poolreizen organiseren en een landingsbaan willen aanleggen.