buitenland

Ouders in Peking eisen schone lucht

Door ANP - 08 januari 2017

PEKING (ANP) – De gemeente Peking beloofde al vaak wat te doen aan de vreselijke smog die keer op keer als een deken over de Chinese hoofdstad valt. De afgelopen weken was het telkens weer raak. De toppen van de gebouwen verdwijnen uit zicht en ook de zon laat zich niet zien. Boze ouders eisen nu maatregelen tegen de ongezonde situatie waarin hun kinderen verkeren.

De ouders hebben gegronde reden voor ongerustheid, want het aantal kinderen dat letterlijk ziek wordt van de vervuilde lucht groeit snel. Ze zijn een campagne begonnen om op zijn minst in de scholen gezonde lucht te krijgen. Een petitie daartoe kreeg binnen één etmaal de handtekening van liefst 500.000 ouders. De gemeente reageerde direct en zegde toe alle scholen en gebouwen voor kinderopvang van Peking te voorzien van filters die de lucht reinigen.

Nog maar een jaar geleden weigerde Peking in te gaan op dezelfde eis voor luchtfilters onder het mom dat de elektriciteitssystemen van de schoolgebouwen er niet op waren berekend. Dit jaar kan het plotseling wel.