buitenland

Senaat keurt eerste twee ministers Trump goed

Door ANP - 21 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – De Senaat van de Verenigde Staten heeft vrijdag (lokale tijd) de aanstelling van James Mattis als minister van Defensie goedgekeurd. Met een overweldigende meerderheid van stemmen werd Mattis het eerste lid van de regering van de vrijdag beëdigde president Donald Trump.

Van de senatoren stemden 89 voor Mattis. Jeff Sessions, beoogd minister van Justitie, onthield zich van zijn stem terwijl de Democrate Kirsten Gillibrand tegenstemde. Zij vindt dat een burger toezicht moet houden op het leger, en niet een militair.

Eerder op vrijdag tekende Trump een vrijstelling voor James ‘Mad Dog’ Mattis, waardoor de gepensioneerde generaal van het Amerikaanse marinierskorps tot minister van Defensie kon worden benoemd. Mattis ging in 2013 met pensioen, terwijl militairen in de Verenigde Staten zeven jaar uit dienst moeten zijn voor ze een regeringspost kunnen bekleden.

Na Mattis stemde de Senaat ook met overweldigende meerderheid voor John Kelly, Trumps kandidaat voor minister van Binnenlandse Veiligheid. De gepensioneerde generaal van het Amerikaanse marinierskorps kreeg de steun van 88 senatoren, terwijl elf tegen hem stemden.

Ook Mike Pompeo, beoogd directeur van de inlichtingendienst CIA, kon op veel steun rekenen. Met een tussenstand van 88 voor en vijf tegen beëindigde de Senaat zijn eerste zitting onder het presidentschap van Trump. Maandag zal de Senaat de benoeming van Pompeo formaliseren.

Trump riep de senatoren op ,,snel in te stemmen met de rest van mijn hooggekwalificeerde kandidaten, zodat we namens het Amerikaanse volk aan het werk kunnen zonder verdere vertraging”.