buitenland

Syrische rebellen bij vredesoverleg

Door ANP - 16 januari 2017

BEIROET (ANP/RTR) – Syrische rebellengroepen zijn aanwezig bij de vredesgesprekken met de Syrische regering. Het overleg heeft plaats in de Kazachse hoofdstad Astana en heeft de steun van Rusland en Turkije. De rebellen willen bij het overleg zijn om de invloed van Iran op de oorlog te kunnen beoordelen.

Het besluit van de rebellen om bij het overleg te zijn is een opsteker voor het vredesinitiatief. Rusland, de machtigste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad, heeft het topoverleg in gang gezet nadat de rebellen een zwaar verlies te verwerken kregen toen ze de slag om het oosten van Aleppo verloren.

Assad heeft eerder al gezegd dat zijn regering bereid is aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. De Verenigde Staten, die vorig jaar een mislukte poging deden om tot vredesoverleg te komen, zijn niet betrokken bij dit initiatief.