buitenland

‘Trump blijft belangenconflicten riskeren’

Door ANP - 12 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – Het plan dat Donald Trump heeft aangekondigd om afstand te nemen van zijn zakelijke imperium, sluit belangenconflicten bij lange na niet uit, oordeelt de ethische waakhond van de Amerikaanse regering. Directeur van het ethische bureau Walter Shaub maakte donderdag duidelijk dat Trumps voornemen om het bestuur van zijn bedrijven over te dragen aan zijn zoons wat hem betreft volstrekt niet aan de standaard voldoet.

,,Ik wou dat de omstandigheden anders waren en ik niet de noodzaak had gevoeld om mij publiekelijk uit te spreken”, begon Shaub zijn verhaal. Dat hij zich toch uitspreekt, komt doordat het plan van Trump volgens hem ,,betekenisloos is vanuit het perspectief van belangenverstrengeling”.

Shaub wees erop dat de president weliswaar niet wettelijk verplicht is om rigoureus afstand te nemen van zijn zakelijke belangen, maar volgens hem is dat wel gebruikelijk en verstandig.