buitenland

Trump eist alternatief voor ‘Obamacare’

11 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump heeft dinsdag de druk opgevoerd op Republikeinse politici die de gezondheidswet van president Barack Obama willen schrappen. De aankomende president zei tegen The New York Times dat ‘Obamacare’ pas kan worden ingetrokken als op hetzelfde moment of kort erna een alternatief wordt goedgekeurd.

Obamacare, officieel Affordable Care Act genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. De Republikeinen willen af van de wet, maar worstelen nog met de vraag wat te doen met de Amerikanen die zijn verzekerd via het stelsel. Sommige Republikeinen hebben aangegeven dat het tot twee jaar kan duren om met een alternatief stelsel te komen, iets wat voor Trump onacceptabel is.

De Amerikaanse senaat stemt deze week over een tijdslijn voor het opstellen van wetgeving om Obamacare in te trekken. Daar moet dan ook het Huis van Afgevaardigden nog over stemmen. De uiteindelijke stemming om de zorgwet van Obama in te trekken, volgt pas later.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.