buitenland

Trump President, ongekend felle toespraak

Door ANP - 20 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump (70) is vrijdag beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten. Hij volgde Barack Obama op en beloofde de Amerikaanse bevolking dat het volk weer op de eerste plaats komt. ,,We zullen Amerika weer sterk maken. We zullen Amerika weer rijk maken. We zullen Amerika weer trots maken. We zullen Amerika weer veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika weer groot maken.”

De vrijdag begon met een kerkdienst in de St. John’s Episcopal Church, tegenover het Witte Huis. Melania en Donald Trump werden daarna ontvangen door Obama en zijn vrouw Michelle voor de thee op het Witte Huis. Daarna vertrok het viertal naar het Capitool voor de ceremonie. Daar waren eerder al de voorgangers van Obama gearriveerd. Hillary Clinton en haar man Bill Clinton stonden op het podium, evenals George W. Bush en Jimmy Carter.

Betogers raakten ondertussen slaags met de politie. Winkelruiten en auto’s sneuvelden en de politie zette pepperspray en flitsgranaten in om de ongeveer 500 betogers uiteen te drijven.

Luchtbeelden

Bij het Capitool werden ruim 900.000 mensen verwacht, maar het leek op basis van de luchtbeelden minder druk dan bij de ceremonies in 2013 en 2009. Nadat John Roberts, de opperrechter van het Hooggerechtshof de eed had afgenomen, hield Trump een toespraak. Die was ongekend fel.

De nieuwe president sprak van een bijzondere dag, ,,omdat niet alleen de macht wordt overgedragen van de ene regering aan de andere, maar omdat de macht van Washington DC wordt overgedragen aan het volk”. ,,Al te lang heeft een kleine groepje de macht in handen, terwijl het volk de lasten draagt. Washington bloeide, maar het volk kon er niet van meegenieten.” Trump beloofde dat dat allemaal anders zal gaan. ,,Dit moment is jullie moment. Dit is jullie dag, dit is jullie viering. En de Verenigde Staten: dat is jullie land.”

Boodschap

Trump benadrukte, zoals hij in zijn campagne ook al deed, dat Amerika op de eerste plaats moet komen en dat de VS eerst aan zichzelf moet denken, voordat andere landen worden geholpen. Volgens Trump zijn er triljoenen uitgegeven in andere landen, terwijl de welvaart, de industrie en de infrastructuur in de VS afbrokkelden. Daar komt wat hem betreft een einde aan. De grenzen moeten weer worden bewaakt, de banen moeten terugkeren naar de VS door de industrie weer terug te halen en de infrastructuur moet worden hersteld. ,,Ik zal jullie nooit teleurstellen”, aldus Trump. ,,Amerika zal weer gaan winnen, winnen zoals nooit tevoren.”

Hij sloot zijn rede af met een boodschap voor het Amerikaanse volk. ,,Jullie zullen niet langer genegeerd worden. Jullie stem, hoop en dromen bepalen het lot van de Verenigde Staten. We zullen Amerika weer sterk maken. We zullen Amerika weer rijk maken. We zullen Amerika weer trots maken. We zullen Amerika weer veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika weer groot maken.”