buitenland

‘Trump wil top houden met Poetin in IJsland’

Door ANP - 15 januari 2017

LONDEN (ANP) – Adviseurs van Donald Trump hebben Britse regeringsfunctionarissen ingelicht over de eerste buitenlandse trip van de nieuwe president van de Verenigde Staten. Volgens The Sunday Times wil Trump enkele weken na de inauguratie in IJsland een top houden met de Russische president Vladimir Poetin.

Trump is van plan om een begin te maken aan het beperken van het gebruik van kernwapens, aldus de Britse krant. Een bron die betrokken is bij de plannen voor de top zou dit hebben bevestigd. Medewerkers van de Russische ambassade in Londen zouden hebben aangegeven dat Rusland akkoord is met het voorstel van Trump.

Met de keuze voor Reykjavik als locatie voor de top hoopt het team van Trump op eenzelfde resultaat als oud-president Ronald Reagan bereikte. In de hoofdstad van IJsland hield Reagan samen met Michail Gorbatsjov, toen secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, een tweedaagse top in 1986. Het werk resulteerde een jaar later in een groot verdrag over het ontmantelen van kernwapens.

Twee hooggeplaatste medewerkers van Trump’s team hebben tegenover persbureau Reuters ontkend dat de Republikein een top met Poetin gepland heeft staan. ,,Het verhaal is een fantasie”, zei een hulpkracht van Trump die anoniem wilde blijven. Een andere zei dat het bericht van The Sunday Times onjuist is.