buitenland

Tusk vindt brexitplannen realistischer

Door ANP - 17 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – De plannen die de Britse premier Therese May dinsdag ontvouwde over de brexit getuigen ,,ten minste van meer realisme”. Dat liet voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk weten in een eerste reactie.

De Pool sprak op Twitter wel van een ,,droevig proces”, en ,,surrealistische tijden”. Hij gaf hier geen uitleg bij. De overige 27 EU-landen zijn eensgezind en staan klaar om te onderhandelen zodra de Britten het startschot voor de gesprekken hebben gegeven, aldus Tusk.

De Europese Commissie zal in de persoon van Michel Barnier het dagelijkse onderhandelingswerk op zich nemen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft zich laten bijpraten over Mays toespraak. Hij spreekt later op de dag telefonisch met de Britse premier, liet zijn woordvoerder weten.