buitenland

Vier Guantanamo-gevangenen naar Saudi-Arabië

Door ANP - 05 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten zullen in de komende 24 uur vier gevangenen uit Guantanamo Bay overplaatsen naar Saudi-Arabië. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt.

Het zijn de eerste gevangenen die Guantanamo Bay verlaten in de laatste poging van president Obama om nog 19 gevangen over te brengen naar minstens vier landen, waaronder Italië, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, voordat Donald Trump ingehuldigd wordt op 20 januari. De volgende president van de VS is er op tegen dat gevangenen vertrekken uit het detentiecentrum voor terreurverdachten.

Als de laatste overplaatsingen volgens plan gaan, zullen er ongeveer veertig gevangenen overblijven op Guantanamo Bay. Hiermee heeft Obama de belofte om de controversiële gevangenis op de Amerikaanse marinebasis op Cuba te sluiten, niet kunnen nakomen.