buitenland

Vier militairen dood door aanslag Jeruzalem

Door ANP - 08 januari 2017

JERUZALEM (ANP) – Zeker vier militairen zijn zondag in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem gedood nadat een Palestijn met een vrachtwagen op hen was ingereden. Vijftien anderen raakten gewond.

Het incident was de dodelijkste Palestijnse aanslag in Jeruzalem in maanden en was gericht op officieren in opleiding die uitstapten bij een bushalte op de Armon Hanatziv-promenade, vlakbij de muur die de oude binnenstad van Jeruzalem omgeeft.

Militairen reageerden snel en schoten de aanslagpleger dood. De dader was een Palestijn uit de wijk Jabal Mukabar in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem.

Islamitische Staat

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn er aanwijzingen dat de vrachtwagenchauffeur een aanhanger is van Islamitische Staat. ,,We kennen de identiteit van de aanvaller en alles wijst er op dat hij een aanhanger is van Islamitische Staat. We hebben de wijk waar hij vandaan kwam, Jabal Mukabar, afgesloten en we nemen verdere maatregelen waarover ik verder niet in detail wil gaan’’, zei Netanyahu in een verklaring.

De wijk Armon Hanaziv, waar de aanslag plaatsvond, ligt sinds 1967 in het door Israël veroverde deel van Jeruzalem. De Palestijnen eisen het stadsdeel sindsdien op. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn eeuwige, ondeelbare hoofdstad. Sinds de herfst van 2015 is het onrustig in Armon Hanaziv en komen er aanslagen voor.