buitenland

Zorgen om gele koorts in Brazilië

Door ANP - 22 januari 2017

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) – Na het zikavirus baart nu een uitbarsting van gele koorts zorgen in Brazilië, vooral in de deelstaat Minas Gerais. Het ministerie van Volksgezondheid daar heeft in de afgelopen weken 272 vermoedelijke gevallen van gele koorts geregistreerd, waarvan 71 met dodelijke afloop. De autoriteiten hebben ruim 2 miljoen vaccinatiedoses beschikbaar gesteld om verdere uitbreiding van de ziekte tegen te gaan.

Gele koorts komt in tropische gebieden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan voor, in Zuid-Amerika in het bijzonder in Bolivia, Brazilië, Ecuador, Colombia en Peru. Over de hele wereld doen zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks 200.000 ziekte- en 60.000 sterfgevallen voor, de meeste in Afrika.

Het virus dat gele koorts veroorzaakt, wordt net als het zikavirus verspreid door muggen. Als zwangere vrouwen hiermee besmet raken, bestaat de kans dat de ontwikkeling van de schedel en hersenen van hun ongeboren kind achterblijft.