buitenland

Zuid-Korea eist snelle uitlevering van Chung

Door ANP - 03 januari 2017

SEOUL (ANP) – Zuid-Korea eist dat Denemarken de 20-jarige Chung Yoo-ra snel uitlevert. Zij is de dochter van Choi Soon-sil, een vriendin van de omstreden president Park Geun-hye van Zuid-Korea. Chung wordt verdacht van belemmering van de rechtsgang. Denemarken zei maandag dat Chung eerst vier weken wordt vastgezet. Chung heeft aangegeven mee te werken aan een snelle uitlevering.

Chung, een wedstrijdruiter die in Duitsland is opgeleid, werd zondag gearresteerd in de Deense stad Aalborg. Haar moeder Choi zit achter tralies. Ze speelt een hoofdrol in het schandaal rond president Park, die afzetting boven het hoofd hangt. Park kan vanwege haar presidentiële immuniteit niet vervolgd worden. Beiden spreken overigens de aantijgingen tegen.

Aanklagers verdenken Choi er onder meer van bedrijven onderdrukt te hebben om geld te doneren aan stichtingen die door haar werden gecontroleerd. Ook zou ze invloed hebben uitgeoefend op overheidsbeleid.