buitenland

België belooft asielverplichting na te komen

Door ANP - 22 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – België wil dit jaar dit jaar bijna 1200 asielzoekers uit Griekenland en Italië laten overkomen. Staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) stelt hiermee aan de verplichtingen te voldoen die de EU-landen zich hebben opgelegd.

Omdat de herplaatsing erg moeizaam verloopt, zei de Europese Commissie eerder deze maand juridische stappen te overwegen als er geen schot in komt.

België heeft sinds de afspraken van september 2015 ruim 300 asielzoekers overgenomen uit de twee landen en dat moeten er volgens Francken zo’n 1500 worden. Hij wil de komende tijd 100 tot 150 plaatsen per maand vrijmaken.

Volgens het Vlaams Belang druisen Franckens plannen ,,lijnrecht in tegen de wil van het overgrote deel van de bevolking”. De politieke partij noemt de politicus van de Vlaams-nationalistische NV-A ,,een bondgenoot van de mensensmokkelaars’’ en pleit voor een onmiddellijke asielstop.