buitenland

Dachau heeft gestolen poort terug

Door ANP - 22 februari 2017

DACHAU (ANP/DPA) – De gestolen smeedijzeren poort van voormalig concentratiekamp Dachau bij München is weer terug in Zuid-Duitsland. De 100 kilo wegende poort, met het opschrift Arbeit macht frei, werd woensdag door vertegenwoordigers van het tegenwoordige herinneringskamp in ontvangst genomen.

Het hek dook in november, ongeveer twee jaar na de diefstal, op in Noorwegen bij de kustplaats Bergen. Het is niet duidelijk wie de poort heeft gestolen. Het hekwerk zal niet op de oude plaats worden teruggezet, maar na restauratie worden opgenomen in de permanente tentoonstelling in het voormalige concentratiekamp. De poort komt in een beveiligde vitrine.

De Beierse minister voor Cultuur Ludwig Spaenle zei dat het een belangrijke dag was voor het herinneringskamp. Hij noemde de diefstal een daad van agressie tegen de plek van herdenking.

Dachau was het eerste grote concentratiekamp van de nazi’s. Tussen 1933 en 1945 werden er meer dan 200.000 mensen uit heel Europa vastgehouden, van wie er 41.500 stierven. Op 30 april wordt stilgestaan bij de 72e verjaardag van de bevrijding van het kamp.