buitenland

Duitse minister wil enkelband als controle

Door ANP - 01 februari 2017

BERLIJN (ANP/DPA) – De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, wil mensen die mogelijk een aanslag willen plegen, een enkelband om kunnen doen. Hij heeft daar woensdag voor om medewerking van de deelstaten gevraagd.

De elektronische enkelbanden zijn niet de hele oplossing, maar wel een belangrijk instrument om het toezicht op gevaarlijke personen te vergemakkelijken, aldus de bewindsman. De Maizière is bezig de federale wet hiervoor aan te passen, maar de bewaking met elektronische enkelbanden is vooralsnog vooral een zaak van de deelstaten.

De minister ziet de enkelband niet alleen als middel voor de tenuitvoerlegging van een straf, maar ook als een methode om aanslagen te voorkomen. De band zou om de enkel moeten kunnen worden gelegd van ‘Gefährder’. Dat zijn volgens De Maizière ,,mensen die de veiligheidsdiensten in staat achten een aanslag te plegen”.

De poging van De Maizière en zijn collega van Justitie, Heiko Maas, om de enkelband voor toezicht in te zetten, is onderdeel van een serie beoogde nieuwe maatregelen tegen terrorisme.