buitenland

Duterte gaat met communisten vechten

Door ANP - 03 februari 2017

MANILLA (ANP/RTR) – De Filipijnse president Rodrigo Duterte maakt een einde aan het bestand met de communistische rebellen van het Nieuwe Volksleger (NPA) en maakt zich klaar om de strijd met de groep te hervatten. Dat kondigde hij vrijdag aan.

Twee dagen geleden besloot het NPA al de wapenstilstand te beëindigen. Sindsdien werden zeven militairen door de NPA gedood. Dat is voor Duterte aanleiding om ten strijde te trekken. ,,Ik heb veel militairen verloren de afgelopen 48 uur. Ik denk dat doorgaan met het staakt-het-vuren tot niets leidt”, aldus de president. Hij riep de militairen op naar hun kazernes te gaan, hun geweren te poetsen en zich klaar te maken om te vechten.

Het NPA is de gewapende tak van de communistische partij van de Filipijnen (CPP) en voert sinds de jaren zestig strijd voor de oprichting van een communistische staat op de archipel. Tijdens het hoogtepunt van het conflict in de jaren tachtig bestond de NPA uit ruim 25.000 man. Tegenwoordig telt het Volksleger nog enkele duizenden manschappen.