buitenland

Evacuaties door bosbranden Australië

Door ANP - 12 februari 2017

SYDNEY (ANP/RTR) – De Australische autoriteiten hebben zondag de bewoners van een vijftal afgelegen streken in New South Wales dringend geadviseerd hun huizen te verlaten nu de natuurbranden een steeds groter gevaar vormen. Het vuur raast, aangewakkerd door de harde wind en het extreem warme weer, door het dunbevolkte, kurkdroge gebied. Doordat wegen afgesloten dreigen te raken, is tot de evacuatie besloten.

De Australische oostkust zucht onder een hittegolf, met temperaturen van boven de 45 graden. Volgens deskundigen zijn de omstandigheden momenteel nog slechter dan in 2009 op ‘Black Saturday’ in de staat Victoria, toen de ergste bosbranden in de geschiedenis van Australië 173 mensen het leven kostten. ,,In New South Wales hebben we het qua brandgevaar en condities nog nooit zo ongunstig meegemaakt”, zei brandweercommandant Shane Fitzsimmons.