buitenland

Franse onrust over private snelheidscontroles

Door ANP - 20 februari 2017

PARIJS (ANP) – De Franse vereniging ’40 Miljoen Automobilisten’ heeft maandag alarm geslagen over de plannen van de regering om snelheidscontroles te privatiseren. Dit is volgens de vereniging een truc om miljarden binnen te halen. De belangenorganisatie vreest dat het straks boetes gaat regenen en de Franse staat de automobilisten zeker 2,2 miljard euro per jaar afhandig maakt.

Vrijdag komt de regering naar verwachting met details over de uitvoer van het plan. Vanaf september zouden particuliere bedrijven met snelheidscamera’s in auto’s de wegen opgaan om de boetes te ‘oogsten’. Er is in Normandië al een proef gedaan met particuliere snelheidscontroleurs, maar zonder dat er hardrijders werden beboet.

De autoriteiten beklemtonen dat de politie nauwelijks tijd heeft om snelheidscontroles te houden en die zijn wel nodig voor de verkeersveiligheid.