buitenland

Herstart kernreactor Tihange maand vertraagd

Door ANP - 20 februari 2017

TIHANGE (ANP) – De herstart van de Belgische kernreactor Tihange 1 is opnieuw uitgesteld. In plaats van eind februari wordt het 31 maart, liet uitbater Engie Electrabel weten.

De herstart is al meerdere keren uitgesteld. De reparaties aan een gebouw in het niet-nucleaire deel van de centrale duren langer dan eerder aangenomen. In september werd de reactor, die op ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Maastricht ligt, stilgelegd nadat een gebouw waar hulppompen staan beschadigd was geraakt.

Voordat de herstart kan plaatsvinden wil het FANC (Agentschap voor de nucleaire controle) dat er nog tests en studies worden gedaan, berichtte de Belgische krant Le Soir afgelopen weekend. Het agentschap beoordeelde het rapport waarin de exploitant aangaf de stroomproductie eind februari te hervatten als onvoldoende, aldus de krant.