buitenland

Israël ruimt huizen in Ofra op

Door ANP - 28 februari 2017

JERUZALEM (ANP/DPA) – Israëlische veiligheidstroepen zijn dinsdag begonnen met de ruiming van negen huizen in de nederzetting Ofra, op de Westelijke Jordaanoever. Het hoogste Israëlische gerecht moest eraan te pas komen om het verwijderen van de panden mogelijk te maken.

De huizen waren neergezet op Palestijnse privégrond en de eigenaren hadden bezwaar tegen de bouw aangetekend. De rechter bepaalde dat de huizen voor 5 maart moesten zijn verdwenen. Een verzoek om de panden te verzegelen en niet te vernietigen, legde de rechter naast zich neer.

Het besluit voor vernietiging riep een hoop emotie op. Uit voorzorg waren honderden politiemensen en militairen in Ofra aanwezig. Er werd één jongen van zeventien aangehouden. Toen de ruiming begon hadden al acht van de negen Israëlische families hun huis vrijwillig verlaten.