buitenland

Juncker wil geen harde grens tussen Ieren

Door ANP - 23 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – De grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zo open mogelijk blijven. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag na een ontmoeting met de Ierse premier Enda Kenny in Brussel. Ook Kenny heeft geen behoefte aan een harde grens. ,,En die komt er ook niet.’’

Juncker zei de gevolgen van de brexit voor de Ieren zo beperkt mogelijk te willen houden. Hij beloofde nauwe samenwerking met Ierland tijdens de onderhandelingen met de Britten. Zijn onderhandelaar Michel Barnier was aanwezig bij het gesprek.

De Britse premier Theresa May sprak zich eerder ook al uit tegen een echte grens met de belangrijke Ierse handelspartner. Van de Noord-Ieren stemde vorig jaar een meerderheid tegen het vertrek uit de EU.

Het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 mag geen schade oplopen, betoogde Kenny verder. Dat akkoord betekende het einde van het bloedige conflict in Noord-Ierland en houdt de optie voor Noord-Ieren open om zich aan te sluiten bij Ierland.