buitenland

Lidstaten negeren helft EU-fraudezaken

Door ANP - 07 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – De EU-lidstaten gooien meer dan de helft van de dossiers die de Europese antifraudedienst OLAF naar hen stuurt in de prullenbak. De nationale openbare ministeries doen de aanbevelingen uit Brussel over gesjoemel met onder meer EU-subsidies, handel in nagemaakte sigaretten of corruptie vaak af als onvoldoende bewezen, niet strafbaar, verjaard of onbelangrijk.

Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen dinsdag na het inzien van een interne analyse van de dienst die in 1999 door de Europese Commissie werd opgezet. Van de 317 dossiers die OLAF tussen 2008 en 2015 naar de hoofdsteden stuurden, werden er 169 geseponeerd. OLAF spreekt van onkunde of onwil bij de niet nader genoemde lidstaten, die vaak de bewijslast van de dienst weigeren te erkennen. Uit de analyse blijkt volgens OLAF de noodzaak van een Europees Openbaar Ministerie (EOM) dat grensoverschrijdende vervolgingen kan instellen.