buitenland

Merkel dringt bij Erdogan aan op persvrijheid

Door ANP - 02 februari 2017

ANKARA (ANP) – Bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag in een onderhoud met president Recep Tayyip Erdogan in Ankara aangedrongen op handhaving van een aantal fundamentele rechten in Turkije, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Ze vindt het in de beslissende fase van de verwerking van de mislukte staatsgreep in juli belangrijk dat verschillende meningen kunnen worden geuit en dat de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht gescheiden blijven in Turkije. ,,Oppositie hoort bij democratie”, zei Merkel, die tweeënhalf uur sprak met Erdogan, onder meer over de toestand in Syrië en Irak.

De Turkse leider draaide de voorbije maanden onder meer de kritische pers de duimschroeven aan of schakelde die geheel uit. Woensdag werd bekend dat de mediaraad live uitzendingen na terroristische aanslagen aan banden heeft gelegd.