buitenland

Merkel hekelt vastzetten journalist Turkije

Door ANP - 27 februari 2017

ANKARA (ANP/RTR/DPA) – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag de arrestatie veroordeeld van de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel. De correspondent van de krant Die Welt wordt in Turkije verdacht van het bedrijven van propaganda voor een terreurorganisatie en het aanzetten tot geweld.

Yücel werd eerder deze maand al aangehouden nadat hij verslag had gedaan van gelekte e-mails. De berichten zouden door hackers zijn gestolen uit de mailbox van energieminister Berat Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdogan.

De journalist kreeg maandag volgens een getuige te horen dat hij de cel ingaat tot zijn proces begint. Merkel noemde dat disproportioneel. ,,We blijven aandringen op een eerlijke en juridisch juiste behandeling van Deniz Yücel en hopen dat hij snel zijn vrijheid terugkrijgt”, aldus de bondskanselier.

Het is niet de eerste keer dat de Turkse autoriteiten een Europese journalist arresteren. Zo werd vorig jaar de Nederlandse columniste Ebru Umar aangehouden. Journaliste Fréderike Geerdink werd eerder zelfs meerdere keren opgepakt.