buitenland

Miljoenenhulp EU voor hongersnood Zuid-Soedan

Door ANP - 21 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie stelt 82 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar om te voorkomen dat nog meer Zuid-Soedanezen sterven van de honger. Bijna 5 miljoen mensen, 40 procent van de bevolking, zijn afhankelijk van humanitaire hulp en voor 100.000 dreigt de hongerdood.

De Verenigde Naties luidden maandag al de noodklok over het door oorlog verwoeste land. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) sloot zich dinsdag aan bij de VN-oproep om hulpkonvooien onbelemmerde toegang te verlenen.

Het hulppakket is bedoeld voor Zuid-Soedan zelf, maar ook voor vluchtelingen in naburige landen. Het geld wordt besteed aan voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en onderwijs. Sinds de gevechten in Zuid-Soedan eind 2013 oplaaiden heeft de Europese Unie meer dan 381 miljoen euro uitgegeven aan humanitaire hulp voor het Afrikaanse land.