buitenland

Moïse beëdigd als president Haïti

Door ANP - 07 februari 2017

PORT-AU-PRINCE (ANP/DPA) – Jovenel Moïse kan na een maandenlange politieke crisis eindelijk aan de slag als president van Haïti. De 48-jarige zakenman heeft dinsdag in Port-au-Prince de ambtseed afgelegd. Hij beloofde de economie van het armste land van het westelijk halfrond aan te zwengelen en banen te creëren.

Moïse kreeg bij de verkiezingen in november al in de eerste ronde de absolute meerderheid. Een jaar eerder boekte de eigenaar van onder meer een auto-onderdelenbedrijf en een bananenplantage ook al het beste resultaat maar de oppositie accepteerde de uitslag niet door de vele onregelmatigheden bij de stemming.

Jocelerme Privert functioneerde een jaar lang als interim-president van het Caraïbische land, dat in 2010 werd getroffen door een zware aardbeving en in oktober 2016 de verwoestende orkaan Matthew zag overtrekken. Door het natuurgeweld moest de stembusgang anderhalve maand worden uitgesteld.