buitenland

NAVO-garantie VS bij aanval is ‘keihard’

Door ANP - 20 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – De Verenigde Staten zullen een aanval op een van de NAVO-lidstaten beschouwen als een aanval op allen. De Amerikaanse steun voor de collectieve veiligheid die het westerse bondgenootschap biedt is keihard.

Die garantie gaf de Amerikaanse defensieminister James Mattis donderdag in Brussel. Hij had een dag eerder gezegd dat de Amerikanen hun steun aan de NAVO zullen verminderen als de lidstaten niet snel hun defensie-uitgaven verhogen.

Die boodschap werd volgens Mattis ,,zeer goed’’ ontvangen door de andere 27 defensieministers. De toezeggingen die hij kreeg hebben hem het vertrouwen gegeven dat niets de eenheid van de alliantie kan aantasten, aldus de oud-generaal. ,,Ik vertrek hier optimistisch.’’

NAVO-chef Jens Stoltenberg bevestigde de ,,onvoorwaardelijke en absolute’’ steun van alle lidstaten voor artikel 5 van het NAVO-verdrag, dat voorziet in steun bij een aanval op een lidstaat.

Een andere geruststelling voor veel Europese landen was dat Mattis momenteel geen mogelijkheden ziet voor militaire samenwerking met Rusland.