buitenland

Noord-Koreaan vast voor moord op halfbroer Kim

Door ANP - 20 februari 2017

KUALA LUMPUR (ANP) – De politie in Maleisië heeft vrijdag een Noord-Koreaanse man opgepakt in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat meldden de Maleisische autoriteiten zaterdag.

De arrestant is de in 1970 geboren Ri Jong Chol. Hij werd opgepakt in de deelstaat Selangor.

Er zijn nu vier verdachten aangehouden voor de moord op Kim Jong-nam, die maandag op de luchthaven van Kuala Lumpur werd aangevallen. Hij overleed even later in een ziekenhuis.

De autoriteiten denken dat hij is gedood met een injectie door een naald of door het gebruik van een schadelijke spray. De 46-jarige halfbroer werd van achteren bij zijn gezicht beetgepakt toen hij stond te wachten op een vlucht naar Macau, waar hij woonde.

De politie in Maleisië arresteerde eerder al twee vrouwen. Een van hen had een Indonesisch paspoort op zak op naam van Siti Aishah (25). Ze werd geïdentificeerd op basis van tv-beelden. Indonesië bevestigde donderdag haar aanhouding. Ook haar vriend werd gearresteerd.

De andere aangehouden vrouw was in het bezit van Vietnamese reisdocumenten op naam van Doan Thi Huong. Ze werd herkend op basis van camerabeelden die op het vliegveld waren gemaakt.

Eerder werd een taxichauffeur gehoord in verband met de moord. Hij zou bij de luchthaven de twee vrouwen hebben opgepikt die Kim Jong-nam zouden hebben aangevallen. Volgens Zuid-Korea zit het Noord-Koreaanse regime achter de moord en heeft Kim Jong-un zelf de opdracht gegeven. De vrouwen zouden Noord-Koreaanse agenten zijn.