buitenland

OM wil strafvervolging ex-president Kirchner

Door ANP - 08 februari 2017

BUENOS AIRES (ANP/DPA) – Het Argentijns Openbaar Ministerie wil dat oud-president Cristina Fernández de Kirchner strafrechtelijk wordt vervolgd wegens omstreden dollartransacties die de staatskas veel geld hebben gekost. De aanklager heeft woensdag een akte van beschuldiging van 95 pagina’s ingeleverd, op grond waarvan de rechter de komende dagen moet bepalen of het tot een proces komt.

De fiscale recherche verwijt Kirchner de rijksbegroting schade te hebben toegebracht tijdens haar ambtsperiode door ongunstige dollardeals. Zo verkocht de centrale bank in 2015 zogenoemde futures, financiële contracten, overduidelijk onder de marktprijs. Daardoor liep de fiscus veel inkomsten mis. Tegen Kirchner loopt ook nog een onderzoek wegens mogelijke witwaspraktijken.