buitenland

Pence hamert op hoger defensiebudget Europa

Door ANP - 20 februari 2017

BRUSSEL (ANP) – De NAVO-landen moeten nog dit jaar echte vooruitgang hebben geboekt bij het verhogen van hun defensie-uitgaven. Dat verwacht de Amerikaanse president Donald Trump, zei zijn vicepresident Mike Pence maandag na een onderhoud met NAVO-chef Jens Stoltenberg in Brussel.

De 28 NAVO-landen hebben toegezegd in 2024 2 procent van hun nationaal inkomen aan defensie te besteden. Trump vindt het heel belangrijk dat de lidstaten afspraken die ze onderling hebben gemaakt nakomen, aldus Pence. De Amerikaanse defensieminister James Mattis zei vorige week al iets soortgelijks.

,,De tijd voor onze bondgenoten om stappen te zetten is nu gekomen”, verwoordde Pence het. Het geduld van het Amerikaanse volk is niet oneindig, voegde hij daaraan toe.

Stoltenberg zei te verwachten dat alle landen hun beloften nakomen en dat al stappen in de goede richting worden gezet. ,,Maar er is nog een lange weg te gaan.”