buitenland

President Gambia ontslaat hoge militairen

Door ANP - 27 februari 2017

BANJUL (ANP) – De nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow heeft de bezem door de legertop gehaald. Hij ontsloeg volgens functionarissen stafchef Ousman Badjie en tien andere hoge officieren. Ook het hoofd van het gevangeniswezen werd uit zijn ambt gezet.

Het leger en het gevangenissysteem golden als steunpilaren van het regime van Yahya Jammeh. Hij verloor eind vorig jaar de verkiezingen, maar weigerde plaats te maken voor Barrow. Pas nadat buurlanden dreigden hem met geweld te verwijderen, koos de langzittende leider eieren voor zijn geld.

Volgens een legerwoordvoerder zijn sinds het aantreden van Barrow ongeveer 20 legerofficieren opnieuw aangenomen. Het gaat onder meer om militairen die eerder moesten vertrekken vanwege hun vermeende betrokkenheid bij een mislukte staatsgreep tegen Jammeh in 2014.