buitenland

President Roemenië naar rechter over regering

Door ANP - 02 februari 2017

BOEKAREST (ANP) – De Roemeense president Klaus Iohannis stapt naar het constitutionele hof over een decreet dat de regering heeft uitgevaardigd. Ioannis bestrijdt de wetmatigheid van de maatregel die de mogelijkheid schept enkele gevangenen die vastzitten wegens corruptie gepleegd in overheidsdienst, vrij te laten.

Premier Sorin Grindeanu heeft betoogd dat de gevangenissen overvol zitten en dat amnestie voor een aantal corrupte praktijken wenselijk is. Hij zei ook dat met de maatregelen het strafrecht wordt aangepast aan recente uitspraken van het hooggerechtshof.

Het plotseling uitgevaardigde decreet van de regering van de sociaal-democraat Grindeanu leidde woensdag tot massale betogingen in Boekarest. Naar schatting meer dan 250.000 Roemenen betoogden tegen de amnestieregeling, het grootste aantal betogers sinds de ineenstorting van de communistische dictatuur in 1989.

De minister van Handel, Florin Jianu, is donderdag naar aanleiding van de protesten afgetreden. De EU en een groep westerse landen inclusief Nederland, de VS en Canada hebben hun zorgen over de Roemeense wetgeving overgebracht.