buitenland

Protesten tegen corruptie Roemenië houden aan

Door ANP - 03 februari 2017

BOEKAREST (ANP) – De druk op de Roemeense regering een omstreden amnestieregeling voor corruptieverdachten in te trekken, neemt toe. Vrijdag gingen opnieuw duizenden Roemenen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Bij het constitutioneel hof liggen inmiddels drie afzonderlijke klachten over het besluit van de regering overheidsfunctionarissen niet meer te vervolgen voor relatief kleine zaken.

Wat de regering betreft wordt ambtsmisbruik alleen nog strafrechtelijk vervolgd als het bedrag hoger is dan omgerekend 50.000 euro. Dat komt de voorzitter van de linkse regeringspartij PSD, Liviu Dragnea, goed uit. Hij wordt verdacht van ambtsmisbruik met een lager schadebedrag en kan door de maatregel onder vervolging uitkomen. Honderdduizenden Roemenen betogen al dagen tegen deze gang van zaken.

Na president Klaus Iohannis en justitiewaakhond CSM heeft ook de ombudsman van Roemenië geklaagd bij het grondwettelijk hof. Hij steunde eerst de regering, maar heeft zich bedacht.