buitenland

Regering Roemenië trekt omstreden amnestie in

Door ANP - 05 februari 2017

BOEKAREST (ANP) – De Roemeense regering heeft de omstreden amnestieregeling voor een aantal vormen van corruptie ingetrokken. Dat is een gevolg van massale protesten tegen de beoogde maatregel.

Premier Sorin Grindeanu heeft zondag in een kabinetszitting formeel besloten van het plan af te zien. In de regeling zou ambtsmisbruik alleen nog strafbaar zijn als het frauduleuze bedrag hoger is dan omgerekend 50.000 euro. Grindeanu heeft betoogd dat de gevangenissen overvol zitten en dat hij met deze regeling van een heleboel gedetineerden af is. Hij zei ook dat met de maatregelen het strafrecht wordt aangepast aan recente uitspraken van het hooggerechtshof.

Maar de afgelopen dagen gingen honderdduizenden Roemenen de straat op om tegen de regeling te protesteren. President Klaus Iohannis, justitiewaakhond CSM en de ombudsman van Roemenië hebben geklaagd bij het grondwettelijk hof. Ook internationaal was er kritiek.