buitenland

Rusland en China blokkeren Syrië-resolutie

Door ANP - 28 februari 2017

NEW YORK (ANP/RTR) – Rusland en China hebben een resolutie van de VN Veiligheidsraad over Syrië geblokkeerd. De westerse landen wilden sancties treffen tegen het regime van president Assad wegens het gebruik van chemische wapens in de nu al zes jaar durende oorlog.

De Russische VN-afgevaardigde had vorig week al laten weten gebruik te zullen maken van zijn vetorecht, voor de zevende keer inzake het Syrisch conflict. Als reden gaf hij op dat deze resolutie, een initiatief van Frankrijk en Groot-Brittannië, de vredesbesprekingen tussen de strijdende Syrische partijen in Genève zou schaden. China sloot zich daarbij aan.

Negen leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie. Zonder een veto van een van de vijf grootmachten zou dat genoeg zijn geweest. Bolivia ging niet akkoord met de tekst, Ethiopië, Egypte en Kazachstan onthielden zich van stemming.