buitenland

Rusland rept van bestand Oekraïne

Door ANP - 20 februari 2017

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) – Oekraïne en door Rusland gesteunde rebellen in het oosten van Oekraïne hebben een akkoord bereikt over een bestand. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zaterdag gezegd. Volgens Lavrov gaat het bestand maandag in.

Lavrov kondigde het staakt-het-vuren aan na overleg in München met ambtgenoten van Oekraïne, Frankrijk en Duitsland. De vier landen proberen samen het vredesproces in Oekraïne nieuw leven in te blazen. De leiders van de vier landen spraken elkaar voor het eerst in dit verband in Normandië. Het vierpartijenoverleg heet daarom het Normandië-formaat.

Lavrov zei dat Moskou, Parijs en Berlijn al hun invloed op de strijdende partijen in Oekraïne zullen gebruiken om ervoor te zorgen dat die het bestand uitvoeren en zich eraan houden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dat een staakt-het-vuren in eerste instantie moet worden gebruikt om zware wapens weg te halen uit het gebied waar wordt gevochten. Ook kunnen de regering in Oekraïne en de separatisten in het oosten van het land met steun van het Rode Kruis mogelijk beginnen met het uitwisselen van gevangenen.

Niet blij

Kort voor de mededeling van Lavrov had de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin gezegd dat hij niet blij was met het resultaat van het overleg zaterdag in München.

Officieel is al sinds het voorjaar van 2015 een wapenstilstand in Oekraïne van kracht, maar die wordt na aanvankelijk succes al lange tijd geregeld geschonden.