buitenland

Rutte afhoudend over kopgroep in EU

Door ANP - 03 februari 2017

VALLETTA (ANP) – Het idee om met een groep EU-landen een soort kopgroep te gaan vormen om sneller beslissingen te kunnen nemen, vindt in premier Rutte niet de grootste voorstander. Zijn Belgische collega Charles Michel stelt vrijdag op de EU-top in Malta voor om een soort kern-Europa te vormen op terreinen als defensie, terrorismebestrijding, energie en investeringen.

,,Wat je niet wilt is een kopgroep die verder gaat federaliseren”, aldus de premier. ,,Op veel punten moet Europa zich juist met minder dingen bemoeien.’’ Rutte is er op zich niet op tegen om op onderdelen te versnellen met landen die sneller willen. Hij denkt dan onder meer aan ,,veel onbenut potentieel’’ op de digitale en dienstenmarkt. Ook op het gebied van het indammen van migratie ziet hij mogelijkheden voor samenwerking tussen kleinere groepen EU-landen.