buitenland

Steinmeier gekozen als Duits president

Door ANP - 12 februari 2017

BERLIJN (ANP/DPA) – Frank-Walter Steinmeier wordt de twaalfde president van Duitsland. De 61-jarige SPD-politicus werd zondag door het kiescollege van parlementariërs en afgevaardigden van de deelstaten met ruime meerderheid aangewezen als opvolger van Joachim Gauck. Steinmeier, die voor deze functie aftrad als minister van Buitenlandse Zaken, kreeg 931 van de 1239 geldige stemmen.

Dat de gezamenlijke kandidaat van de CDU/CSU en SPD zou winnen stond al vrijwel vast door de overheersing van de regeringscoalitie in de Bondsdag en de deelstaten. De gegadigden van andere partijen hadden zoals verwacht geen schijn van kans. Dat waren Christoph Butterwegge (Die Linke), Albrecht Glaser (AfD), Engelbert Sonneborn (Piraten) en Alexander Hold namens de ‘vrije kiezers’.