buitenland

‘Terreursjeik’ in gevangenis in VS overleden

Door ANP - 20 februari 2017

CARO/BUTNER (ANP/RTR) – Omar Abdel-Rahman, een Egyptische sjeik die te maken had met de bomaanslag op het Word Trade Center in 1993, is in de Verenigde Staten in de gevangenis overleden. Hij was 78 jaar oud. Een zoon maakte het overlijden zaterdag bekend.

Abdel-Rahman, ook wel de Blinde Sjeik genoemd, werd in het midden van de jaren negentig in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld omdat hij in een terreurorganisatie zat die het had gemunt op verschillende doelen in het land.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten stierf hij zaterdag een natuurlijke dood op de ziekenafdeling van een gevangenis in Butner, in de staat North Carolina.

WTC

De naam van Abdel-Rahman was naar voren gekomen in het onderzoek naar de aanslag op het Word Trade Center in New York in 1993, waardoor zes doden en meer dan duizend gewonden vielen. Een kunstmestbom van 544 kilo werd in de garage tot ontploffing gebracht en de ravage was enorm.

Abdel-Rahman zat voor hij naar Amerika ging al in militante islamitische bewegingen. Hij sprak een fatwa uit tegen de Egyptische president Sadat, die begin jaren tachtig werd vermoord. Zelfs toen de sjeik al meer dan twintig jaar achter de tralies zat, bleef hij voor radicale moslims een geestelijk leider.