buitenland

Trump stelt Peking gerust over China-beleid

Door ANP - 10 februari 2017

PEKING (ANP) – De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag in een telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping bevestigt dat de Verenigde Staten het één-Chinabeleid zal blijven respecteren. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Met het telefoontje wil de president de banden met China aanhalen.

Trump plaatste nog voor zijn officiële aantreden in december vraagtekens bij het traditionele uitgangspunt van Amerikaanse regeringen dat Taiwan onderdeel is van de Volksrepubliek China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daar destijds bezorgd op.

Volgens de woordvoerder van Peking is het één-Chinabeleid de basis voor de relatie tussen Washington en Peking. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopten ze aan met de Volksrepubliek China.