buitenland

Van Lagerhuis mag May brexit in gang zetten

Door ANP - 08 februari 2017

LONDEN (ANP/RTR) – Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May woensdagavond toestemming gegeven de procedure die moet leiden tot de uittreding uit de Europese Unie, in gang te zetten. Pogingen van pro-Europese parlementariërs in tweede termijn nog wat extra voorwaarden aan haar brexitplan toe te voegen, haalden niets uit.

Het is May’s bedoeling de onderhandelingen over de scheiding van de EU uiterlijk 31 maart te beginnen. Ze kreeg groen licht van het Lagerhuis, met 494 tegen 122 stemmen. Daarmee kwam een eind aan dagenlang politiek gebakkelei, dat de kleine parlementaire meerderheid van May danig op de proef stelde.

Voordat het van kracht wordt, moet het wetsontwerp nu nog worden goedgekeurd door het Hogerhuis. Daarin heeft de conservatieve partij van May geen meerderheid.