buitenland

Verdachte aanslag Istanbul aangeklaagd

Door ANP - 11 februari 2017

ISTANBUL (ANP/RTR) – De verdachte van de terreuraanslag in de oudejaarsnacht op de Club Reina in Istanbul is zaterdag in staat van beschuldiging gesteld. Abdulgadir Masharipov wordt volgens Turkse staatsmedia onder meer verdacht van het lidmaatschap van een gewapende terreurorganisatie, meerdere moorden en het bezit van zware wapens.

Masharipov, alias Abu Mohammed Khurasani, kon na de bloedige aanslag wekenlang uit handen blijven van de autoriteiten. De politie arresteerde de terreurverdachte halverwege januari in Istanbul. Hij bleek afkomstig te zijn uit Oezbekistan en zou hebben gehandeld in opdracht van Islamitische Staat.

De Turkse autoriteiten zijn volgens staatspersbureau Anadolu ook in actie gekomen tegen andere terreurverdachten. Een Zweed en een Deen zijn opgepakt in de stad Adana. Ze zouden in Syrië zijn getraind in het gebruik van explosieven en wapens en worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen in Europa, meldde het staatspersbureau zaterdag.