buitenland

Vervuiling arctische diepzee verontrustend

Door ANP - 12 februari 2017

BREMERHAVEN (ANP/DPA) – De vervuiling van de arctische diepzee neemt verontrustende vormen aan. De hoeveelheid glas, plastic en visnetten die 2500 meter onder het wateroppervlak is aangetroffen, is het laatste decennium aanzienlijk toegenomen. Dat blijkt uit langjarig onderzoek van de Duitse wetenschappers Mine Banu Tekmann en Melanie Bergmann van het Alfred Wegener-Instituut in Bremerhaven.

Sinds 2002 volgen ze op twee meetplekken in de Fram Straat tussen Groenland en Spitsbergen de ontwikkelingen op de zeebodem met een op afstand bedienbare camera. Aan de hand van duizenden foto’s kon worden vastgesteld dat in de periode tot 2014 het aantal vuildeeltjes per vierkante kilometer in het gebied gemiddeld 3485 bedroeg, met als triest dieptepunt 6333 in 2014.