buitenland

Weer tienduizenden Roemenen de straat op

Door ANP - 02 februari 2017

BOEKAREST (ANP) – In Boekarest zijn donderdagavond weer tienduizenden Roemenen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering. Het protest richt zich tegen een per decreet ingevoerde beperking van strafvervolging bij ambtsmisbruik.

Woensdagavond was een betoging in Boekarest uitgelopen op rellen. De betogers lieten zich hierdoor niet weerhouden om weer de straat op te gaan. De politie waagde zich niet aan schattingen, maar het ruim een hectare grote plein voor de zetel van de regering stond vol met mensen.

De demonstranten stellen dat het decreet dient om de wegens aanzetten tot ambtsmisbruik aangeklaagde voorzitter van de mee regerende sociaaldemocraten (PSD), Liviu Dragnea, te beschermen. Premier Sorin Grindeanu, die als stroman van Dragnea wordt gezien, wees intrekking van besluit donderdag opnieuw af.