buitenland

Zaak Fillon nu in handen onderzoeksrechter

Door ANP - 24 februari 2017

PARIJS (ANP) – Een Franse rechter gaat op verzoek van het parket onderzoek doen naar presidentskandidaat Franois Fillon en zijn vrouw. Het parket liet dat vrijdag weten. Fillon is ervan beschuldigd dat hij zijn vrouw honderdduizenden euro’s liet betalen voor werk dat ze nooit heeft gedaan.

Eerder liep er een vooronderzoek door de politie. Door de zaak in handen van een rechter te geven, komen er meer middelen vrij voor het onderzoek.

Fillon is kandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) maar staat al weken onder zware druk vanwege de aantijgingen. Fillon zou jarenlang als parlementslid zijn vrouw als medewerkster hebben laten betalen, terwijl zij geen aantoonbaar werkt heeft verricht. De zaak kwam aan het rollen door een satirisch weekblad.

Fillon stelt dat zijn vrouw meewerkte en dat hij geen enkele wet heeft overtreden. Hij beschouwt de publicaties als een lasterlijke campagne om hem en zijn partij uit te schakelen. Fillon wil niet wijken, maar in opiniepeilingen is hij weggezakt.