buitenland

Zweden wil opheldering over speech Trump

Door ANP - 20 februari 2017

STOCKHOLM (ANP) – Donald Trump verwees naar eigen zeggen niet naar een terreuraanslag toen hij zaterdag zijn verbazing uitsprak over gebeurtenissen in Zweden. De Amerikaanse president stelde zondag op Twitter dat hij zich baseerde op een item van Fox News over migranten in het Noord-Europese land.

In het door Trump bekeken interview met een filmmaker werd de suggestie gewekt dat er een band is tussen de komst van vluchtelingen en de groeiende criminaliteit in Zweden. Daarbij werd ook verwezen naar ‘de eerste islamistische terreuraanslag’ in Zweden, die recentelijk zou hebben plaatsgevonden. Het is onduidelijk op welke aanslag wordt gedoeld.

Trump zorgde zaterdag voor grote verwarring toen hij tijdens een speech begon over Zweden, zonder uit te leggen wat hij bedoelde. ,,Kijk naar wat er gisterenavond gebeurde in Zweden”, hield Trump zijn toehoorders voor op een bijeenkomst in Florida. ,,Zweden, kunnen jullie dat geloven?”

Opheldering

De Zweedse autoriteiten vroegen de Verenigde Staten daarop om opheldering over die uitspraken. De ambassade in Washington klopte aan bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat tegenover de pers weigerde een toelichting te geven op de inhoud van diplomatieke communicatie tussen landen.

Ook veel Zweden reageerden verbaasd op de opmerkingen: ze hadden geen idee waar de Amerikaanse president over sprak. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt vroeg zich op Twitter af wat Trump ,,had gerookt” voordat hij de uitspraken deed, omdat de indruk was gewekt dat de president doelde op een aanslag. Trump noemde ook een aantal steden die waren getroffen door terroristisch geweld.

De krant Aftonbladet hielp Trump een handje door een Engelse pagina op zijn website te zetten met het ‘belangrijkste nieuws’ in het land: onder meer de stemproblemen van de 87-jarige zanger Ove Thörnquist. Veel Zweden reageerden via Twitter, waar ze onder de hashtag #lastnightinsweden foto’s deelden van rendieren, gehaktballen en mensen die meubels van IKEA in elkaar zetten.