buitenland

AfD-leider Petry denkt over opstappen

Door ANP - 30 maart 2017

BERLIJN (ANP) – De leider van de populistische Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, denkt over vertrek uit de politiek na. Ze zei dit in een donderdag gepubliceerd vraaggesprek met de krant Der Tagesspiegel.

Ze klaagde over ,,een vijandige bejegening door mensen uit eigen gelederen” die haar ook persoonlijk hebben geraakt. Ze zei dat vier jaar werk voor de AfD ,,een enorme krachtsinspanning is geweest die haar een normaal leven heeft afgenomen”.

Petry’s suggestie ermee op te houden, is opmerkelijk in een verkiezingsjaar. In september kiest Duitsland zijn Tweede Kamer, de Bondsdag. In mei zijn er verkiezingen voor de parlementen van Sleeswijk-Holstein (7 mei) en Noord-Rijnland-Westfalen (14 mei). In april houdt de AfD haar partijcongres. In peilingen daalt de AfD al maanden in de kiezersgunst.

Petry werd in 2015 partijleider. De toen twee jaar oude partij was destijds vooral tegen de euro. Sinds ze het leiderschap heeft overgenomen keert de AfD zich fel tegen immigratie en islam. De 41-jarige Petry trouwde vorig jaar met de partijgenoot Marcus Pretzell. Ze verwachten binnenkort hun eerste kind.